Get Adobe Flash player
Mes turime 1 svečią online
Puslapio statistika
Nariai : 3
Turinys : 225
Nuorodos : 7
Turinio peržiūrėjimai : 165643
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Pagrindinis The News Mokslas irgi būna įdomus!

Mokslas irgi būna įdomus!

Šiemet jau 8-ąjį kartą Telšių r. Luokės Vytauto Kleivos gimnazijoje vyko Tyrėjų nakties renginys. Šiuo metu Tyrėjų naktis vyksta daugiau nei 370 Europos miestų. Tai išskirtinis renginys, siekiantis iš arti supažindinti mokinius su moksliniais tyrimais ir inovacijomis.

Renginys gimnazijoje prasidėjo tradiciniu teminiu protmūšiu, kurio metu mokinių laukė įvairios loginės ir vizualinės užduotys, kūrybiniai klausimai. Klausimai ir užduotys neleido nuobodžiauti, nes galvojant atsakymus gimė įdomios ir smagios diskusijos. Naudodamiesi telefonais, mokiniai kahoot.com platformoje išmėgino fizikos mokytojo Virgilijaus Juknevičiaus sukurtą žaidimą, kur teko kritiškai vertinti neįprastus faktus apie cheminius elementus.

Po protmūšio laukė darbas grupėse. Tarptautinė cheminių elementų periodinė lentelė yra vienas svarbiausių mokslo pasiekimų, fiksuojantis ne tik chemijos, bet ir fizikos bei biologijos mokslų esmę. 2019 metais minima Dmitrijaus Mendelejevo periodinės cheminių elementų lentelės atradimo 150 metų sukaktis, todėl pilietiškumo pagrindų, matematikos, fizikos ir chemijos mokytojų sukurtos užduotys grupėms buvo susijusios su elementų lentele. Pilietiškumo pagrindų mokytojos Dalios Grubliauskienės sudarytos užduotys priminė mokiniams cheminių elementų atradimo istoriją. Matematikos mokytojų Irenos Šilanskienės ir Valentinos Žeimienės užduotys buvo skirtos atlikti skaičiavimus, kūrybiškai taikant elementų lentelės jubiliejinius metus ir elementų atominius skaičius. Chemijos kabinete (mokytoja Rima Gricienė) mokiniai, pasinaudoję periodine elementų lentele, turėjo atlikti įdomiąsias užduotis ir atsakyti į klausimus.

Renginio metu mokiniai stebėjo ir aptarė „Mokslo sriubos“ laidą apie lietuviškus lazerius. Moksleiviai sužinojo, kad jau 1966 m. Vilniaus universitete pradėjo šviesti pirmasis lietuviškas lazeris. Lietuvos mokslininkai lazerius konstravo daugiausia moksliniams tyrinėjimams. Šiandien pasaulyje Lietuviški lazeriai konkuruoja ne lazerių kaina, o kokybe.

Išklausius gimnazistų pasisakymus ir apdovanojus nugalėtojų komandas, renginio pabaigoje sutarta tęsti šią gražią tradiciją.

Telšių r. Luokės Vytauto Kleivos gimnazijos mokytoja Rima Gricienė